Demonstratie impotriva contaminarii semintelor traditionale cu OMGFoto: Christophe Noisette
Motto: „In Romania exista inca o diversitatea de plante utilitare regionale si traditionale mai mare decat in majoritatea statelor din Uniunea Europeana. Aceasta diversitate este o adevarata comoara.”
„Eliberam biodiversitatea semintelor” a fost motto-ul celei de-a treia Conferinte Internationale de la Halle (Germania, 18-20 mai). Au participat tarani cultivatori de seminte traditionale, asociatii agricole si cercetatori din Bulgaria, Danemarca, Elvetia, Franta, Georgia, Germania, Irak, Irlanda, Israel, Italia, Mali, Marea Britanie, Polonia, Romania, Rusia, Ungaria, Tunesia si USA.
La presiunea industriei agro-alimentare, Uniunea Europeana a ingradit treptat dreptul milenar al taranilor de a semana, conserva si comercializa propriile seminte traditionale si regionale. Actualmente, numai asociatiile de agricultori au dreptul sa-si conserve semintele traditionale, timp de zece ani. Le pot semana si comercializa numai in regiunea de origine.
In Europa, au disparut 80 % din legumele si fructele cultivate in ultimii cincizeci de ani. Cauzele? Industria agroalimentara are nevoie de mari cantitati de materii prime „omogene”. Impune taranilor putine varietati de cereale, legume si fructe. Ele trebuie cultivate in mari cantitati, in orice conditii de clima si sol.
„Performante” posibile cu aporturi masive de ingrasaminte chimice, pesticide, insecticide. In afara unor soiuri standardizate, producatorii de seminte industriale nu pot garanta oferta diversificata, analoga agriculturii taranesti.
Accesul populatiei occidentale la o alimentatie variata si sanatoase s-a redus dramatic in ultimii 30 de ani. Iluzia „noutatii” alimentelor fast-food este intretinuta de strategiile de marketing. Inovatoare sunt cel mult etichetele.