Dupa aproape jumatate de an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fondurile europene sint mai mult in discutiile autoritatilor locale decit in infrastructura comunelor sibiene. Primarii nu s-au inghesuit sa trimita proiecte.
Doar citeva comune au primit sau asteapta sa primeasca banii pusi la dispozitie de Uniunea Europeana. Desi mediul rural se bucura de o atentie speciala din partea comisiilor europene, dezinformarea, politicienii si bugetele locale reduse le pun bete-n roate solicitantilor.
Deocamdata, absortia fondurilor europene se face mai mult pe hirtie, decit in domeniile care au nevoie de bani pentru dezvoltare. Potrivit Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, cele mai multe proiecte care solicita fonduri europene tin de reabilitarea drumurilor, a retelelor de apa, dar si de promovarea turismului, in anumite zone.
Situat in regiunea 7 Centru, Sibiul are potential de atragere a banilor europeni. Astfel, nu mai putin de 45 de proiecte cu o valoare de peste 32,6 milioane de euro sunt, in prezent, in desfasurare, in cadrul programelor PHARE in aceasta regiune
Modernizari
Pina acum, mai multe comune au reusit sa atraga si sa cheltuiasca bani europeni, in special pentru modernizarea infrastructurii. Comunele sibiene Cristian, Orlat si Turnu Rosu au primit fonduri SAPARD pentru investitii in retelele de apa potabila si canalizari. Cel mai multi euro au luat calea Orlatului care, pentru o noua retea de canalizare, a primit peste un million de euro.
In schimb, Selimbarul este in asteptare. Mohu a primit fonduri Ispa pentru statia de tratare a apei, care este in curs de finalizare. „Fondurile de la Mohu tin de Primaria Sibiu. In Selimbar nu au sosit, deocamdata, fonduri europene, dar, daca facem proiecte bune, o sa le obtinem", a apreciat Daniel Maricuta, primarul din Selimbar.
S