Un potop de scrisori sosite pe adresa redactiei ne solicita sfaturi legate de una din bolile "negre" ale mileniului trei: Hepatita Virala. De mai bine de un deceniu, bolile hepatice fac ravagii la noi in tara.
De mai bine de un deceniu, bolile hepatice fac ravagii la noi in tara. "Clasicei" hepatite de tip A i s-au adaugat hepatita de tip B si, mai nou, hepatita de tip C, ultimele doua fiind extrem de greu de tratat si avand consecinte asupra sanatatii, pe termen mediu si lung, foarte grave. In acest context, medicina naturala este de un imens ajutor, sprijinind tratamentul alopat clasic si, important, completand adesea lipsurile acestuia. Exista, vom vedea, si cazuri in care arsenalul medicinii naturale a dat rezultate acolo unde cele mai noi tratamente chimioterapice nu au avut eficienta scontata.
Plantele medicinale
Armurariul - este campionul absolut in lupta cu toate tipurile de hepatita virala, adica A, B si C. Comisia Europeana a medicamentelor a aprobat utilizarea plantei ca tratament de sustinere in boli inflamatorii cronice ale ficatului si in ciroza, pentru afectarea toxica a ficatului. Principiile sale active actioneaza prin modificarea si intarirea structurii membranelor exterioare ale celulelor hepatice, prevenind patrunderea toxinelor in ficat, stimuland capacitatea regenerativa a acestuia si formarea de noi celule hepatice. Se foloseste sub forma de pulbere de seminte (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea), din care se iau patru lingurite pe zi, in cure de 6 luni, cu trei saptamani de pauza.
Lemnul-dulce - este o planta foarte intens studiata in spitalele universitare si in laboratoarele de medicina experimentala din Japonia. Lucrarile publicate de dr. Okuno Takahaze si colaboratorii sai arata ca administrarea radacinii de lemn-dulce reduce riscul aparitiei cirozei si a cancerului hepatic (