Numarul pensiunilor din judetul Bihor a crescut semnificativ in ultimii doi ani, potrivit statisticilor detinute de Autoritatea Nationala pentru Turism Rural si Ecologic (ANTREC). Zonele care au cunoscut o dezvoltare in acest sector sunt Vartop-Arieseni sau Remetea. "Un avant important in constructiile de pensiuni l-au cunoscut zonele montane din judet, zone mai putin cautate in urma cu 2-3 ani", a declarat directorul ANTREC Bihor, Maria Tatar. La ora actuala, in judet exista 130 de pensiuni clasificate si peste 70 care functioneaza la negru, potrivit informatiilor ANTREC Bihor. Peste 98% dintre proprietarii pensiunilor sunt bihoreni si un numar foarte mic sunt straini.
Cei mai multi dintre turistii care frecventeaza pensiunile din Bihor sunt bucuresteni, constanteni sau straini, de la americani pana la unguri. Maria Tatar considera ca inmultirea pensiunilor este determinata si de cererea tot mai mare din partea turistilor. "Este mare cerere de cazari pe acest sector din cauza ca sunt conditii tot mai bune, capacitate mica si liniste din cauza ca sunt amplasate mai aproape de natura", a explicat directorul ANTREC Bihor.
FONDURI
Pensiunile construite prin finantare SAPARD au contribuit la dezvoltarea acestui sector. Exista 58 de astfel de proiecte, cele mai multe in localitatea bihoreana Sanmartin.
"In Sanmartin sunt 35 de pensiuni facute prin fonduri SAPARD. Valoarea proiectelor este cuprinsa intre 115.000 si 200.000 de euro", a declarat Florian Vesa, directorul OJPDRP Bihor.
Numarul pensiunilor din judetul Bihor a crescut semnificativ in ultimii doi ani, potrivit statisticilor detinute de Autoritatea Nationala pentru Turism Rural si Ecologic (ANTREC). Zonele care au cunoscut o dezvoltare in acest sector sunt Vartop-Arieseni sau Remetea. "Un avant important in constructiile de pensiuni l-au cunoscut zonele montane din judet, zone ma