(Foto: Monitorul de Alba)
Dupa luni intregi de munca, timp in care constructorii au fost nevoiti sa se opreasca de mai multe ori din cauza vremii sau a lucrarilor arheologice care se impuneau, instalatia va fi pentru prima data supusa probelor generale in cursul zilei de astazi.
“O entitate care trebuie sa comunice cu alte entitatI”
Lucrarea maestrului Constantin Lucaci a fost facuta cadou administratiei din Alba Iulia in urma cu mai multi ani, de catre Ministerul Culturii si Cultelor. Este vorba despre o fintina cinetica din otel inoxidabil si sticla, conceputa de catre sculptor pentru municipiul nostru, la invitatia MCC.
Initial, instalatia trebuia inaugurata in data de 1 decembrie 2003, cu prilejul aniversarii a 85 de ani de la Unirea Principatelor. Amplasarea lucrarii a necesitat insa o suplimentare a fondurilor in vederea executiei, fapt ce a intirziat finalizarea acesteia la data prevazuta. “O fintina trebuie sa te incite la meditatie, la poezie, la visare.
Adevarata fintina pe care eu o studiez de cel putin trei decenii, are o semnificatie aparte: este conceputa ca o entitate care trebuie sa comunice cu alte entitati, sa transmita ceva”, declara despre monumentul de la Alba Iulia, sculptorul Constantin Lucaci, laureat al Premiului Herder.
Fintini cinetice gindite de acelasi artist sint amplasate in mari piete urbane din Constanta, Turnu Severin, Vaslui, Resita sau Giurgiu, insa cea din Alba Iulia reprezinta cea mai complexa lucrare de acest gen.
Detalii tehnice
Desi a fost si este inca privita ca un proiect mult prea pompos pentru municipiul nostru, instalatia a devenit in scurt timp o adevarata atractie pentru oamenii din intreg orasul. Odiseea fintinii arteziene care va functiona in curind in fa