Deseurile menajere din Italia nu vor fi incinerate in Romania. Italienii anunta ca vor sa negocieze conditiile, romanii spun ca nu stiu despre ce este vorba. Pana in 2011, Romania poate refuza deseurile UE.
Reprezentantii ministerului roman al Mediului afirma ca nu exista nici o intelegere intre autoritatile romane si cele italiene privind eventuale importuri si incinerari pe teritoriului Romaniei a unor deseuri menajere provenite din Italia. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), singura institutie care poate autoriza astfel de operatiuni, nu a primit nici o solicitare pentru import de deseuri. Cu toate acestea, presa din Italia anunta sosirea la Bucuresti a oficialilor italieni care ar urma sa "negocieze pretul pe tona de gunoi menajer ce urmeaza sa fie importat si incinerat in Romania".
Instiintari pentru depozite
Pentru a evita aparitia unor transporturi ilegale de deseuri, ministrul Mediului, Attila Korodi, a cerut ANPM sa informeze toti proprietarii sau administratorii de spatii de depozitare a deseurilor in privinta conditiilor legale pentru desfasurarea activitatilor in domeniu, cu specificarea faptului ca incalcarea lor atrage suportarea sanctiunilor legale. Orice import de deseuri este autorizat de ANPM, pe baza unei notificari din partea statului care doreste sa faca o astfel de operatiune. Conform acestei proceduri, autoritatile romane nu au fost notificate in legatura cu dorinta vreunei tari de a depozita sau incinera in Romania vreo cantitate de deseuri.
Romania are doua termene de conformare in ceea ce priveste importul de deseuri menajere: este vorba de 2015 pentru deseuri care au ca finalitate depozitarea si incinerarea acestora si 2011 pentru valorificarea sub orice forma a deseurilor.
Nu exista capacitate de stocare
Conform legislatiei europene pe care Romania o pune in practica, nu e