"Grupul de la Cluj" isi pregateste oamenii pentru Guvern (foto (c) Agenda Clujeana)(Foto: Agenda Clujeana)
Vasile Puscas, Ioan Rus, Emil Boc, Mihail Hardau sau Daniel Buda sunt doar cativa dintre clujenii care au putea ocupa functii in guvern dupa probabila cadere a cabinetului Tariceanu II. Desi referendumul parea sa simplifice traseul politic al tarii, declaratiile succesive de prietenie si imediat de prudenta, ale democratilor fata de PSD, a pus analistii pe facut guverne de centru stanga. Acest lucru ar putea intari polul transpartinic de putere de la Cluj.
In actualul guvern, ardelenii se gasesc greu, iar clujenii deloc. Grupul liberal de la Cluj nu a reusit (sau nu a vrut) sa isi impuna oameni in primul guvern exclusiv PNL de dupa Revolutie. In schimb, grupul liberal de la Iasi s-a infipt adanc in administratia de la Bucuresti indeosebi prin persoana ministrului justitiei, Tudor Chiuariu.
Aceasta stare de fapt nu va dura prea mult avand in vedere cat de subreda este majoritatea din Parlament.
Guverne din umbra
Ideea unui guvern din umbra a incoltit la PSD imediat dupa alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004, cand presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Calin Tariceanu pentru functia de premier. Seful acelui guvern, scos in public in iunie 2005, era chiar Adrian Nastase, care nu se putea imagina in alta postura, dupa ratarea pozitiei de presedinte.
Structurat pe echipa consacrata, guvernul PSD aducea si putine noutati: Mihai Tanasescu- Departamentul de politici economice si financiare, Ecaterina Andronescu- Educatie, Tineret si Sport, Marian Sarbu - Munca si Solidaritate sociala, Marian Saniuta - Administratie si Afaceri Interne, Mircea Pascu - Aparare, Dan Nica - Transporturi si Comunicatii, Vasile Dancu - Cultura si Culte, Alin