Uniunea Europeană cere responsabililor companiei americane Google să justifice politica de reţinere de informaţii asupra utilizatorilor, timp de doi ani, în baza căutărilor on line, transmite BBC News on line.
Solicitarea a fost trimisă companiei Google de divizia internă de consiliere pe probleme de confidenţialitate din cadrul UE. Divizia vrea să afle dacă Google a respectat toate cerinţele necesare în ceea ce priveşte protecţia datelor şi confidenţialitatea.
Printre informaţiile reţinute de Google din căutările on line se numără termenii-cheie folosiţi în căutări de fiecare utilizator, adresa serverului de unde a fost efectuată căutarea şi, uneori, informaţii personale, obţinute pe baza sistemului cookies, implementat pe computerele internauţilor, de cele mai multe ori fără permisiunea acestora.
Aceste date pot fi folosite pentru identificarea unui utilizator de internet şi pentru stabilirea unui profil al acestuia, de la orientare politică la preferinţe sexuale sau credinţă, susţin militanţii pentru confidenţialitate.
Până în martie 2007, Google reţinea toate aceste informaţii pe o perioadă nedeterminată. Numeroasele critici la adresa companiei au determinat Google să decidă ştergerea acestor date după doi ani, însă membrii diviziei de consiliere pe probleme de confidenţialitate a Uniunii Europene consideră şi această perioadă mult prea lungă.
Peter Fleischer, consilier pe probleme de confidenţialitate al Google în Europa, susţine că motorul de căutare trebuie să păstreze aceste informaţii în scopuri statistice. Fleischer argumentează că aceasta este o problemă de securitate pentru că datele sunt folosite pentru a stopa atacurile hackerilor asupra sistemului de advertising al companiei.
Uniunea Europeană cere responsabililor companiei americane Google să justifice politica de reţinere de informaţii asupra utilizatorilor