Heiligendamm, o mica si linistita statiune germana de la Marea Baltica, a fost transformata intr-o adevarata fortareata, in vederea summitului G8.
Un grilaj metalic inalt de 2,5 metri, ancorat in blocuri de beton de cate 900 kg fiecare si intarit in partea superioara cu sarma ghimpata, cu o lungime de 11,6 kilometri, inconjoara deja statiunea Heiligendamm, spre surprinderea turistilor, a caror prezenta mai este permisa aici pana la 30 mai. Apoi, statiunea va fi inchisa, pentru acces ramanand doar doua puncte de control. "Aproximativ 1000 de persoane au ecuson de acces, intre care 291 de localnici", a explicat un membru al celulei speciale a politiei germane care raspunde de securitatea summitului.
Aproximativ 17.000 de politisti (peste cinci la suta din efectivul total al Germaniei) vor fi mobilizati pentru protectia delegatilor la summit. Autoritatile germane au estimat ca peste o suta de mii de protestatari ar putea sa incerce sa ajunga cat mai aproape de locul de desfasurare a summitului G8. Protestatarii si-au instalat cartierul general la Rostock, la doar cativa kilometri distanta. Nu doar ei, ci chiar si oficiali de rang inalt german au criticat masurile de securitate fara precedent luate de fortele de ordine germane, calificandu-le drept excesive. Ideea de a constitui o baza de date de mirosuri umane ale protestatarilor violenti, pentru ca acestia sa poata fi detectati de cani special antrenati, l-a facut sa reactioneze pe vicepresedintele Bundestagului, Wolfganf Thierse, care a declarat ca "o asemenea practica aminteste de metodele Stasi" (fosta politie politica din RDG).
Tot in cadrul masurilor de securitate speciale luate pentru summitul G8, politia a fost autorizata sa controleze anumite scrisori si trimiteri postale de la centrul de triere a corespondentei din Hamburg. Responsabilii germani sunt ingrijorati de violentele de la