Funcţia de preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Craiova, organizaţie înfiinţată în urmă cu 55 de ani, este vânată ca orice post despre care se bănuieşte că ar aduce beneficii nesperate.
Câţiva cetăţeni, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Craiova, într-un moment de revoltă faţă de greutăţile zilnice, ne-au trimis o scrisoarte care se vrea o mică turnătorie anonimă la adresa comitetului director al CARP. Semnatarii indescifrabili se plâng de tiranismul conducerii, care, printre altele, a dispus încasarea unei dobânzi de 20% pentru creditele acordate membrilor, stabilirea indemnizaţiilor de conducere mari faţă de media pensiilor membrilor şi a validat salarii de 17 milioane pentru câţiva angajaţi ai instituţiei. La acestea se adaugă atitudinea umilitoare a tuturor angajaţilor CARP, tolerată de comitetul director.
Votul reprezentativ, povară pe umerii pensionarilor
Aproape 22.000 de pensionari, membri ai CARP Craiova, au reuşit să acumuleze un fond de cotizaţii de 43 de miliarde de lei, bani din care organizaţia acordă cu preponderenţă credite pentru plata întreţinerii. Ioan Vieşanu, preşedintele CARP Craiova, om ajuns la 82 de ani, spune că doar în primele patru luni ale acestui an s-au acordat 1.838 de împrumuturi în valoare de 18 miliarde de lei. Faţă de acuzaţiile cuprinse în scrisoarea nemulţumiţilor, Vieşeanu, care până în 2002 a ocupat funcţia de contabil-şef al organizaţiei, se apără cu statutul aprobat în Adunarea Generală, statut care reglementează întreaga activitate a acestei organizaţii.
CARP nu este nici o instituţie bancară, nici nebancară, ci doar o organizaţie obştească având scop nelucrativ, cu personalitate juridică, aceasta fiind conferită de Legea nr. 540/2002. Adunarea Generală este organul suprem de conducere şi, pentru că nu se pot întruni toţi cei 22.000 de membri,