Aflam dintr-o stire ca Nicolae Vacaroiu a reclamat ca procurorului Sectiei a II-a a DNA, Doru Florin Tulus, a trimis Senatului o solicitare prin care cerea date privind modul in care senatorul UDMR, Verestoy Attila, a votat o lege. In opinia domniei sale si a membrilor conducerii Senatului, solicitarea procurorului reprezinta un abuz in serviciu, drept pentru care se vor adresa CSM.
In calitatea lor de reprezentanti ai nostri la cirma tarii, nu ar trebui ca parlamentarii sa ne spuna si noua, cei care i-am ales, ce si cum au votat (cu exceptia voturilor secrete, practicate in situatii delicate)? De ce o atare intrebare ar constitui suspiciune de abuz?
Sa punem la dispozitia Parlamentului Romaniei niste resurse. Iata, baza de date compilata de Washington Post, cu toate voturile exprimate de toti membrii Congresului, pe varii teme si cuvinte de cautare. Iata, de exemplu, “voting record” al congressmanului Neil Abercrombie, democrat de Hawaii (cu voia dumneavoastra, primul pe lista). vedem de cite ori a votat dinsul impotriva pozitiei oficiale a partidului sau.
Sau proiectul Vote Smart ,care totalizeaza voturile tuturor politicienilor, la nivel de stat (de stat din SUA).
The Public Whip face acelasi lucru in UK.
In Canada, un site arhiveaza voturile asupra legislatiei legate de familie si viata sociala.
Dar avem astfel de baze de date si la noi - gratie Institutului pentru Politici Publice. Pina la un punct, datele se gasesc aici.
Deci, care ar fi agresiunea? Care ar fi abuzul? De ce ar trebui sa ne simtim vinovati ca vrem sa stim cum voteaza un membru al Parlamentului?
Aflam dintr-o stire ca Nicolae Vacaroiu a reclamat ca procurorului Sectiei a II-a a DNA, Doru Florin Tulus, a trimis Senatului o solicitare prin care cerea date privind modul in care senatorul UDMR, Verestoy Attila, a v