Micii producatori isi vor putea vinde produsele oriunde in tara, daca vor respecta un set de norme de igiena si etichetare. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va trimite Comisiei Europene spre aprobare setul respectiv. Prevederea conform careia taranii isi pot vinde produsele doar pe raza judetului de domiciliul va fi anulata. Noile norme care vor fi prezentate Comisiei Europene vor fi elaborate dupa consultari cu patronatele si alti reprezentanti in domeniu, dupa cum a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA.
Dupa ce Comisia Europeana isi va exprima un punct de vedere asupra normelor, ordinul ANSVSA referitor la modul in care isi pot vinde taranii produsele va fi modificat. Ordinul nr. 301/2006 inca nu se aplica in prezent, el urmand sa intre in vigoare de la jumatatea lunii iulie. "Nu pot estima cand vor fi transmise normele la Bruxelles, pentru ca nu stiu cum vor merge consultarile cu patronatele, dar, daca transmiterea lor sau raspunsul de la CE se va prelungi dupa data pana la care exista derogarea (n.r. – 18 iulie), vom prelungi aceasta derogare", a declarat Radu Roatis.
Micii producatori de carne de pasare, lapte, branza, oua si miere isi pot vinde produsele numai in judetul de provenienta si dupa inregistrarea producatorilor la autoritatile competente, conform reglementarilor actuale. Dupa protestele producatorilor, aplicarea ordinului a fost amanata, in ianuarie a.c., cu sase luni. Prin ordinul ANSVSA nr. 7/17.01.2007, a fost modificat Ordinul nr. 301/2006 si s-au stabilit urmatoarele: "Activitatile de vanzare directa a produselor primare si activitatile de vanzare cu amanuntul de produse de origine animala se inregistreaza in termen de 6 luni de la data publicarii prezentului ordin". ANSVSA a mai emis acte normative care au fost contestate de firmele din industria alimentara, cum ar fi cele referi