Oficialii de la Bucuresti spera ca Romania sa aiba un rol activ in procesul de negociere pentru reglementarea diferendului transnistrean. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a declarat ieri ca tara noastra nu este nici “impotriva”, nici “pentru” discutii intre Moscova si Chisinau, ci este interesata de mentinerea formatului convenit de negocieri, cinci plus doi, in care ar putea fi implicata si Romania. El a mai spus ca orice lipsa de transparenta sau de negociere secreta pe acest subiect este de natura sa dea impresia ca Republica Moldova este insuficient orientata catre integrarea europeana.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu declara ca Republica Moldova ar trebui sa intre in atentia UE pentru o viitoare etapa a procesului de extindere. Negocierile pentru reglementarea diferendului transnistrean ar putea fi reluate in iunie, potrivit unor oficiali europeni care au participat, la sfarsitul saptamanii trecute la Madrid, la consultarile dintre mediatori si observatori in cadrul procesului de negocieri, relateaza BASA-press. Ministerul rus de Externe a anuntat ca Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite, mediatorii si observatorii in cadrul procesului de negocieri, pledeaza pentru reluarea tratativelor, cu participarea partilor implicate in conflict.
Oficialul rus se declara in favoarea gasirii unui model care ar asigura o reglementare politica durabila a conflictului transnistrean. Participantii la consultari au discutat despre situatia din regiune si despre perspectivele de reluare a negocierilor in format "5+2", cat de curand. Dezbaterile multilaterale au fost suspendate in februarie 2006, si toate tentativele de reluare a discutiilor au esuat pana in prezent din cauza refuzului Tiraspolului de a reveni la masa de negocieri.
Oficialii de la Bucuresti spera ca Romania sa aiba un rol activ in procesul de n