In comuna Floresti nu mai exista decat trei cai de rasa. Daca in urma cu zece ani afacerea mergea destul de bine pentru investitori, acum nu mai exista atractie pentru acest sport. Oamenii sunt total dezinteresati, cu toate ca in alte tari hipismul este un sport care naste multe pasiuni.
Din cauza lipsei de profit si a dezinsteresului total, clubul hipic nu mai are mult pana sa devina o amintire.
Acum zece ani cand a luat fiinta clubul de hipism din comuna invecinata Clujului, atractia copiilor spre calarie era una foarte mare. Din 20 de cai, clubul a ramas numai cu trei, iar afacerea este pe cale de a fi lichidata, deoarece cheltuielile cu intretinerea cabalinelor sunt foarte mari, iar furajele si adapostirea cailor foarte scumpe.
Principalul responsabil cu intretinerea cailor si antrenarea pasionatilor de calarie, Marian Fenechiu, este foarte sceptic in privinta viitorului acestui sport in Romania. „Calaria este pe cale sa moara in Romania, din cauza dezinteresului amatorilor acestui sport. De profesionisti nici nu poate fi vorba, in conditiile in care toti se lasa din cauza cheltuielilor mari.
Lumea nu intelege ca daca vrei cu adevarat performante, e nevoie si de sacrificii financiare imense. Ne gandim serios sa desfiintam activitatea de aici.”
Industrializarea zonei, una dintre probleme
In conditiile in care zona infloreste, iar noile case apar pe zi ce trece, este foarte greu ca suprafata sa fie pastrata intacta pentru a continua activitatea. Terenul de sase hectare inchiriat de la armata a fost privatizat si apar din ce in ce mai multe sezizari din partea locatarilor la Protectia Mediului.
Oamenii sunt nemultumiti de mirosul pe care il emana cabalinele si nu sunt deloc de acord ca in zona sa existe o he