Institutia muzeala din Alba Iulia este singura care are ocazia sa prezinte de doua ori aceste “vedete”, restul pieselor prezentate fiind diferite de cele care au insotit bratarile in expozitia din luna februarie.
De aceasta data sint prezentate mult mai multe tezaure monetare, cele mai multe din argint, dar si din aur.
Potrivit directorului muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu, prima expozitie a incercat sa arate, in primul rind, munca anchetatorilor care au reusit sa readuca in patrimoniul national aceste piese de o valoare inestimabila, in timp ce actuala expozitie vrea sa arate atitudinea fata de patrimoniu, plecind de la vremea in care acesta nu era considerat important, pina in prezent cind se desfasoara operatiuni complexe pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu.
Ca exemplu a ceea ce se intimpla pina acum, Gabriel Rustoiu a vorbit despre un tezaur de monede din aur de secol XIX, descoperit in 1992 si care in loc sa fie oferit unui muzeu, oricare ar fi fost acesta, a fost dat unei banci pentru a fi topit.
Noi obiecte recuperate
Sansa de a prezenta pentru a doua oara bratarile dacice la Alba Iulia a aparut ca urmare a organizarii in municipiu a unui simpozion international dedicat traficului cu obiecte de patrimoniu in Europa Centrala si de Sud-Est. La acesta participa specialisti din 14 tari - pe linga Romania - dar si din partea Europol si UNESCO.
Simpozionul dureaza trei zile, prima zi a dezbaterilor fiind dedicata aproape exclusiv bratarilor dacice. Procurorul general adjunct al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Alba, Augustin Lazar, a prezentat si in fata invitatilor de peste hotare enorma munca de recuperare a bratarilor, dar si a altor obiecte de patrimoniu extrem de valoroase.
Dealtfel, chestorul Dan Fatuloiu, inspectorul general al Politiei Romane, a dezvaluit ca, in prezent,