Odată intraţi la facultate, trebuie să ştiţi că aveţi şansa de a primi, din partea statului, un sprijin financiar, atâta timp cât îndepliniţi câteva condiţii. Statul român acordă 4 tipuri de burse: de merit, de studiu, sociale şi ocazionale. Din 1998, s-au elaborat şi criteriile generale de acordare a acestor burse, însă fiecare Senat universitar poate elabora criterii specifice. Mai mult, în limita veniturilor proprii, fiecare universitate mai poate acorda şi alte tipuri de burse.
Bursele de merit şi de studiu
Bursele de merit şi cele de studiu se acordă studenţilor de la stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute. Cursanţilor de la învăţământul postuniversitar li se pot acorda aceleaşi tipuri de burse, dar prin concurs. Bursele de ajutor social se dau la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei studentului.
Dacă bursele de studiu se acordă, în limita fondurilor, numai studenţilor cu rezultate bune, bursele de merit se acordă, pe de o parte, studenţilor cu rezultate deosebite, dar şi studenţilor cu performanţe ştiinţifice, cultural-artistice sau sportive.
Bursele de performanţă
Bursa pentru performanţe ştiinţifice se poate atribui din anul II de studiu, prin concurs, pentru 12 luni consecutiv (inclusiv pe perioada vacanţei). Celelalte tipuri de burse de merit, ca şi cele de studiu şi sociale, se acordă numai pe perioada cursurilor şi examenelor, dar nu şi în timpul vacanţelor. Cuantumul bursei de performanţă este cel puţin de două ori mai mare decât bursa minimă atribuită în universitate şi este mai mare decât o bursă de merit obişnuită.
Bursele de ajutor social
Bursele de ajutor social se acordă mai multor categorii de studenţi:
a) au, ei sau părinţii lor, calitatea de „Luptători pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” sau de „Erou-martir”, calitate certificată d