Tot mai multe tari europene decid sa introduca reduceri de taxe in sectorul corporatist, liderii celor mai mari economii ale continentului renuntand sa mai critice tarile vecine mai mici pentru astfel de masuri, hotarand in schimb sa li se alature.
Prin decizia de reducere a taxelor asupra profiturilor companiilor, Spania, Franta si Marea Britanie incearca sa atraga un numar mai mare de companii straine si sa asigure o continuare a celei mai ample expansiuni economice din ultimii sase ani. Deciziile survin in urma succesului inregistrat de Irlanda si de noile membre ale UE din Europa de Est in a atrage investitii straine si a-si devansa rivalii mai mari prin rate ale impozitelor de sub 20%, scrie Bloomberg.
La sfarsitul anului trecut, in UE, rata medie a impozitelor impuse companiilor a atins un minim record, de 26%, iar aceasta continua sa scada. Gordon Brown, ministrul de finante si viitorul prim-ministru al Marii Britanii, a redus rata cu 2%, pana la 28%. Saptamana trecuta, camera inferioara a parlamentului german a sustinut planul cancelarului Angela Merkel de reducere a aceleiasi rate pana la 30%, de la 39%.
Nicolas Sarkozy, noul presedinte al Frantei, promite sa reduca rata de 33% aplicata in Franta cu cel putin 5%. Guvernul spaniol va reduce rata de la 35% la 30%, iar premierul italian, Romano Prodi, a anuntat ca ar putea decide reducerea ratei de 33% aplicata in tara sa.
Deciziile de reducere a taxelor impuse companiilor reprezinta o schimbare radicala de atitudine in cazul celor mai mari tari din regiune. Nu cu mult timp in urma, marile puteri economice ale Europei se plangeau ca tarile vecine aplica un "dumping fiscal" si amenintau sa retraga asistenta acordata acestora. Cu numai trei ani in urma, Sarkozy, pe atunci ministru de finante al Frantei, incerca sa obtina sprijinul UE in adoptarea unei taxe minime comune in UE.
Pl