Foto: Cotidianul
Cimpurile UE au inceput sa se ingalbeneasca in proportie din ce in ce mai mare: fermierii europeni aleg sa schimbe culturile traditionale (pentru consumul alimentar) pe culturile de rapita. Planta industriala a devenit foarte populara datorita subventiilor acordate de UE, pentru incurajarea productiei de combustibili biologici.
In luna martie, Comisia Europeana a aprobat o directiva conform careia tarile membre vor fi obligate ca, pina in 2020, sa utilizeze pentru transport combustibili biologici in proportie de 10%.
Previziunile pentru sezonul 2007-2008 arata ca productia europeana de rapita va creste cu 17%. In Franta, productia urmeaza sa creasca cu 30%, in Polonia cu 12%, in Marea Britanie cu 17%, iar in Germania cu 8%, conform Autoritatii pentru Cereale din Marea Britanie.
Explicatia este simpla: profitul fermierilor este mult mai mare decit in cazul produselor alimentare. De exemplu, in Italia, guvernul asigura cumpararea culturilor pentru combustibili biologici la un pret de 22 de euro per suta de kilograme, aproape dublu fata de cei 11 euro pentru suta de kilogramul de griu, arata „The International Herald Tribune“.
In ciuda entuziasmului producatorilor pentru culturile de rapita, Organizatia pentru Agricultura a ONU atrage atentia asupra potentialului risc reprezentat de schimbarea culturilor. Preturile la mincare ar putea creste din cauza scaderii productiei de alimente.
In Europa, trecerea de la productia de grine la cea de rapita a condus deja la o criza de materie prima pentru producerea de paste fainoase sau bere.
Integral in Cotidianul Foto: Cotidianul
Cimpurile UE au inceput sa se ingalbeneasca in proportie din ce in ce mai mare: fermierii europeni aleg sa schimbe culturile traditionale (pentru consumul alimentar) pe culturile de rapita. Planta industriala a devenit