Dupa mini-vacanta bursiera prilejuita de sarbatoarea de Rusalii in Europa si de Memorial Day in Statele Unite, activitatea bursiera s-a reluat. Modelul de tranzactionare a ramas acelasi: Europa creste pana la inchidere, dar America deschide pe plus si scade pe final.
De aceasta data insa, nu a fost vorba neaparat de un fenomen de oboseala a trend-ului de crestere din perioada recenta, ci de un anunt facut de China. Cu incepere imediata, taxa speciala colectata de stat pentru fiecare tranzactie din piata de capital va fi crescuta la 0,3% de la 0,1%.
Temandu-se de o scadere abrupta si mergand pe pricipiul “paza buna trece primejdia rea”, investitorii din Statele Unite au trimis deja ordine Sell catre brokeri, asa explicandu-se de ce bursele au cedat la mijlocul sesiunii cresterile de la deschidere.
Pe final insa, indicii au recuperat o parte din terenul pierdut, si nu este de mirare acest fapt.
Desi autoritatile de la Beijing fac in ultima vreme eforturi vizibile pentru a limita boom-ul din piata de capital, totusi piata de capital locala nu a dat niciun semnal ca ar dori sa se supuna, desi o avertizare clara a fost trimisa chiar de fostul guvernator Fed, Alan Greenspan.
Indicele SSEC a crescut in acest an peste 62%, si acest aspect ii ingrijoreaza pe oficiali.
Insa, cu ocazia discutiilor bilaterale de saptamana trecuta de la Washington, s-a ajuns la un acord prin care se va ridica limita investitiilor straine in China, de la 10 miliarde la 30 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, o si mai mare suma de bani care se va duce tot in piata de capital.
Cum numarul actiunilor disponibile la tranzactionare a ramas constant, rezulta clar o crestere a presiunii pe cumparare, fapt care va putea diminua mult efectele negative cauzate de cresterea respectivei taxe.
Este posibil ca tocmai