Voinea: Dar totul depinde doar de stat
Principiile guvernarii corporatiste, o nebuloasa pentru companiile autohtone
Firmele romanesti nu sunt posesoare, nici macar in parametri minimi, ale unui principiu de guvernare, de conducere a companiei. Bineinteles, este vorba de principii fundamentate, precum cele ale Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare. "Principiile OECD de guvernanta corporativa se refera la modul de conducere a firmei si vizeaza transparenta si eficienta pietelor. Totodata, acestea reflecta drepturile actionarilor in raport cu managementul, tratamentul echitabil al actionarilor minoritari, rolul celorlalte parti interesate, in afara de detinatorii de titluri, in procesul de guvernanta corporativa, accesul la informatie etc", ne-a spus Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.
Romania indeplineste conditiile pentru OECD
Intrebat de ce nu facem parte din Organizatie, reprezentantul GEA a spus ca "cel putin teoretic, Romania indeplineste conditiile de alaturare la acest organism. Dar totul depinde doar de stat". Tarile vecine n-au stat pe ganduri. Conform specialistului, statul roman ar fi trebuit demult sa "adopte anumite principii legate de functionalitatea companiilor. Statul ar trebui sa creeze o lege minimala a guvernarii firmelor. In momentul de fata, in tara noastra sunt doar cateva companii, in general transnationale, care au adoptat principiul de guvernanta corporativa".
Industria prelucratoare, dezinteresata
Peste trei sferturi dintre firmele din industria prelucratoare romaneasca nu cunosc si nici nu aplica principiile Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare de guvernanta corporativa, releva un sondaj al Grupului de Economie Aplicata. Rezultatul a fost obtinut in urma aplicarii unui chestionar la care au raspuns 153 de firme din indust