Reforma clasei politice trebuie sa depaseasca stadiul declarativ, iar democratii au solutia.
Rezultatul Referendumului din 19 mai a purtat Romania intr-o alta etapa. In sfarsit, se trece de la vorbe la fapte. Discutiile de la Cotroceni, initiate de presedintele tarii (pe care unii si l-ar fi dorit suspendat), au scos la iveala dorinta partidelor politice de a trece la aplicarea reformelor, chiar daca pentru atingerea acestui scop a fost necesar un vot popular. Politicienii au facut dovada faptului ca doar siliti accepta schimbarea la fata a clasei politice. Democratii de la Constanta au identificat "tratamentul" ce trebuie aplicat in asa fel incat sa se restabileasca starea de sanatate a clasei politice. Politicienii au invocat, de-a lungul timpului, fel de fel de motive pentru a intarzia adoptarea celor doua acte normative. In opinia lui Mihai Petre, votul uninominal, cu riscurile sale, ii va legitima pe alesi in fata unui numar de oameni fata de care se vor simti responsabili.
Legea lustratiei, pe de alta parte, ne va asigura ca fostii securisti si nomenclatura vor sta departe de locurile in care se iau deciziile pentru tara. 2008 ar putea reprezenta un inceput pentru sistemul politic romanesc, aliniat la cerintele UE. Reforma clasei politice trebuie sa depaseasca stadiul declarativ, iar democratii au solutia.
Rezultatul Referendumului din 19 mai a purtat Romania intr-o alta etapa. In sfarsit, se trece de la vorbe la fapte. Discutiile de la Cotroceni, initiate de presedintele tarii (pe care unii si l-ar fi dorit suspendat), au scos la iveala dorinta partidelor politice de a trece la aplicarea reformelor, chiar daca pentru atingerea acestui scop a fost necesar un vot popular. Politicienii au facut dovada faptului ca doar siliti accepta schimbarea la fata a clasei politice. Democratii de la Constanta au identificat "tratamentul" ce trebuie