Craiovenii continuă să-i pregătească gratis pe fermierii din ţară în domeniul horticulturii după ce au instruit lucrătorii din pensiunile agroturistice, pentru a pune în valoare investiţiile realizate cu fonduri europene.
Pentru a pătrunde pe piaţa europeană, agricultura românească trebuie, potrivit specialiştilor, să treacă printr-o serie de schimbări majore dictate de cerinţele pieţei comune. Pentru a face faţă concurenţei din partea produselor europene mai ieftine, de calitate superioară, una din aceste schimbări se referă şi la o pregătire profesională adecvată a fermierilor. Începând de luni, Craiova este una din localităţile unde fermierii din toată ţara sunt instruiţi în domeniul horticulturii (legumicultura, pomicultura, viticultura şi floricultura). Cursurile sunt găzduite de Facultatea de Agricultură şi durează zece zile, pe parcursul a trei săptămâni.
Cursurile vin în întâmpinarea tuturor fermierilor
„Obiectivul acestor cursuri este îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor în domenii precum planificarea culturilor în condiţii de rentabilitate în fermele horticole, gestionarea raţională a materiilor prime şi materialelor necesare fermelor horticole; tehnologii moderne utilizate în obţinerea diverselor produse horticole la standarde europene“, a declarat Marius Vladu, coordonator regional al proiectului. Aceste cursuri vin în sprijinul fermierilor, oferindu-le soluţii la problemele cu care se confruntă. „Îi ajută să-şi reevalueze situaţia din cadrul exploataţiilor sau al fermelor pe care le deţin sau să demareze o investiţie în acest domeniu, asigurându-le un bagaj de cunoştinţe pentru a derula o activitate respectând normele europene“, a explicat Ovidiu Petra, responsabil pedagogic al cursului.
Cursanţi din toată ţara
Modulul de Horticultură face parte din proiectul de pregătire profesională pentru