Un scandal de sterilizare fortata unor femei rrome pune pe jar autoritatile din Slovacia. Curtea Constitutionala a decis sa reexamineze cazul a trei femei de etnie rroma care ar fi fost sterilizate, fara voia lor, din motive rasiale, scrie Budapest Sun, in editia electonica de miercuri.
Cazul a fost redeschis dupa ce judecatorii au gasit la dosar aspecte ale investigatiilor anterioare care contineau plangeri superficiale, neconvingatoare.
Cazul nu este singular. La sfarsitul anului trecut, Comitetul Natiunilor Unite pentru combaterea discriminarii femeilor a sanctionat Ungaria pentru un fapt asemanator. La inceputul acestui an, Instanta suprema din Cehia a primit o plangere privind un caz de sterilizare fortata, tot asupra unei femei de etnie rroma, care s-a petrecut in 2001, iar reclamanta asteapta decizia.
Intre timp, guvernele mai multor tari unde au fost reclamate abuzuri asupra acestei etnii fac eforturi pentru a le pune capat.
UE, Banca Mondiala si Institutul pentru o societate deschisa au lansat un program regional pentru includerea rromilor in societate care urmareste imbunatatirea urgenta a conditiilor etniei, sprijinind reforme in educatie si sanatate.
Pe de alta parte, autoritatile europene se tem ca aceasta populatie se poate inmulti foarte mult, in contextul in care dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uninea Europeana, la inceputul lui 2007, populatia rroma a UE a crescut de la 3 milioane la aproximativ 9 milioane, comenteaza articolul.
Rromii sunt considerati minoritatea etnica europena cu cel mai rapid spor demografic. Astazi, ei numara peste 30 de milioane de persoane, circa o treime traind in Europa.
Un scandal de sterilizare fortata unor femei rrome pune pe jar autoritatile din Slovacia. Curtea Constitutionala a decis sa reexamineze cazul a trei femei de etnie rroma care