Pentru consulul onorific al Republicii Arabe Siria, Excelenta Sa dr. Jamal Zeido, Romania s-a dovedit a fi, intr-adevar, a doua patrie-mama. A sosit la Constanta in 1993, dar nu pentru a experimenta ceva nou, ci pentru a continua traditia familiei: tatal sau a fost „deschizatorul de drumuri”, cand a sosit in tara noastra, in 1966.
Incantat de felul de a fi al romanilor, consulul onorific declara si acum, dupa 14 ani, ca nu intentioneaza sa plece prea curand. Nici nu ar avea cum, caci si-a legat puternic existenta de Romania: a investit in mai multe afaceri, unul dintre fiii sai studiaza aici, ba mai mult, fratele Excelentei Sale a obtinut si cetatenia romana.
Singura care nu l-a urmat, dar care il viziteaza cat de des are ocazia, este sotia sa.
Reporter: Excelenta Voastra, cum ati descrie relatiile existente intre Republica Araba si Romania?
Consulul onorific, dr. Jamal Zeido: Sirienii si romanii nu sunt atat de diferiti pe cat s-ar crede, acesta este probabil si motivul pentru care relatiile de prietenie si colaborare dintre cele doua tari dateaza de vreme indelungata si sunt „super”, cum se spune. Ele s-au axat in principal pe latura economica.
Dupa Revolutia prin care a trecut Romania, mai exact intre anii ‘93- ‘99 numerosi sirieni au ales sa vina in Romania fie pentru a urma cursurile universitatilor de aici, fie pentru a-si deschide propriile afaceri. In acea perioada, numai in judetul Constanta traiau aproape 1.000 de cetateni sirieni.
In ultimii zece ani insa, relatia economica dintre Republica Araba Siria si Romania a stagnat, odata cu reducerea importurilor si exporturilor dintre cele doua state. Astfel, Siria importa din Romania, si inca mai importa, dar la un flux redus, animale, materiale de constructie, fier vechi si hartie. In acelasi timp, Siria exporta spre Romania fosfor.
Crestere