Situatie critica la Braila. Fermierii sint ingrijorati. Seceta a pus stapinire pe intreg judetul. In cimp, culturile sufera. Specialistii confirma: deficitul de apa din sol a atins valori record, egale cu coeficientul de ofilire a plantelor. Cifrele sint alarmante 1.250 - 1.350 mc deficit de apa/ha, in stratul de 0 - 80 cm, in conditiile in care valoarea record determinata in judetul nostru a fost de 1.300 - 1.400 mc/ha. "Cu exceptia Insulei, unde se iriga si unde deficitul de apa din sol a stagnat undeva la 800 mc/ha, la adincimea de 80 cm, in rest situatia este critica. In multe zone deficitul a atins deja coeficientul de ofilire a plantelor, respectiv 1.250 - 1.350 mc/ha, in stratul de 0 - 80 cm. Luam in discutie aceasta adincime pentru ca acesta este stratul activ pentru plante", a precizat Dan Ionel, directorul general al Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF).
Conform precizarilor directorului ANIF, la acest moment, in judet, se iriga pe circa 30.000 ha, din care 12.000 ha prin Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUIAI) si 18.000 ha prin alti beneficiari. Din aceasta ultima suprafata, 17.000 ha sint din Insula Mare. "Si de aceasta data vorbim despre "TCE 3 Brazi" tot la capitolul "alti beneficiari" pentru ca desi dosarul de transformare din asociatie in organizatie a utilizatorilor de apa e depus de 1an, lucrurile nu s-au rezolvat", a punctat Dan Ionel.
Pe linga seceta care le da mari emotii, fermierii nostri mai au un motiv de ingrijorare: pe lista judetelor considerate de Guvern calamitate, si pentru care s-a emis cod galben, nu se regaseste si Braila. In aceste conditii, teama fermierilor braileni este justificata, chiar daca au cheltuit sute de milioane pe asigurarea culturilor, daca Guvernul nu va declara si la noi stare de calamitate, ei nu vor beneficia de de