Se cauta „inlocuitori“ de sezon
Functiile de secretariat sint cutate pe perioada verii
Tot mai multe firme clujene incearca o varianta „relativ noua“ de angajati. Sezonierii. In acest an, si Europa ii „vineaza“.
De ce ar face companiile un asemenea salt „in gol“, deschizindu-le usile larg unor tineri cel mai adesea neexperimentati si care trebuiesc instruiti? Modelul pare a fi importat din Europa, unde emigrantii muncesc si cistiga cel mai bine peste vara sau in vacantele de iarn ale localnicilor. „Pun parchet si zugrvesc.
Am o echipa de 10 oameni, toti romani, si pentru noi lunile iulie-august sint cele mai aglomerate si mai profitabile. Italienii pleaca in vacante si vor ca atunci cind se intorc sa intre intr-o casa curata, innoita, iar ei sa nu se mai oboseasc cu deranjul generat de zugravit, parchetat, decorat.
De obicei, ramine un supraveghetor, ca totul sa decurga in mod normal, iar eu caut clujeni tineri care sa vrea sa munceasca peste vara in constructii“, spune Marius Vicovan, unul dintre clujenii plecati la munca pe coasta de vest a Italiei. „Acum este un sezon de recrutare intens.
Angajatii multor firme vor concedii mai prelungite, dar de cele mai multe ori oamenii buni nu pot fi inlocuiti tocmai pentru ca forta adulta de munca este foarte putina. Cel putin una din 15 firme clujene cred ca practica sistemul de a recruta tineri de 16 pina la 24 de ani, care au vacanta de la licee sau facultati.
Astfel, de multe ori platesc un salariu mai mic, deci economisesc bani, dar pe de alta parte se pot descurca eliminind riscul de a ramine fara forta de munca adulta pe motive de surmenaj si demisii“, spune Ioana Felecan, manager de resurse umane. Usa companiei de recrutare a devenit un perpetuum mobile. Tinerii vin sa sustina diferite teste, pentru joburi care mai de care mai variate.
D