Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat joi, la Bruxelles, ca „aplicarea clauzelor de salvgardare pe Justitie si Afaceri Interne Romaniei si Bulgariei va fi o decizie politica si nu una juridica”. Din punct de vedere juridic, reformele din ultima perioada „sunt insuficiente si neconvingatoare”, sustin sursele de la varful Comisiei Europene.
Comisia a trimis deja mai multe echipe de experti din statele membre care au evaluat situatia pe teren iar Guvernul Romaniei a intocmit un raport cu ultimele masuri luate in combaterea coruptiei, inclusiv modificarile aduse Agentiei Nationale de Integritate.
Raportul Guvernului din 25 mai va fi si ultimul trimis pana la data de 27 iunie, atunci cand se va decide aplicarea sau a clauzei de salvgardare.
Desi se presupune ca Franco Frattini are un rol esential in decizia in cauza, totusi nu comisarul pe Justitie si Afaceri Interne va fi cel care va decide.
"Fiind o decizie politica, raportul privind Romania si Bulgaria va fi intocmit de Secretariatul General, iar hotararea va fi luata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, rolul comisarului Frattini fiind unul de fatada”, sustin aceleasi surse citate.
Catherine Day - un rol cheie in decizia Comisiei
Un rol extrem de important il are Catherine Day, secretarul general care ii prezinta presedintelui Barroso situatia la zi in toate ariile de interes. Intalnirea de luna martie a celor patru ambasadori ai unor state membre (Marea Britanie, Franta, Suedia si Olanda) cu Catherine Day indica rolul esential al secretarului general in adoptarea deciziei de la 27 iunie.
Cele patru state membre au cerut explicatii in legatura cu situatia deplorabila in care se afla justitia din Romania si Bulgaria, si a tratamentului nejustificat de permisiv din partea Comisiei Europene.
Romania si