Foarte curand, proprietarii de apartamente care doresc sa-si instaleze centrala termica proprie nu o mai pot face decat daca asa ceva mai exista in bloc sau daca mai conving si un alt vecin sa-si monteze centrala.
Aceasta interdictie este stipulata de legea 325/2006, a furnizarii energiei termice si de un ordin recent al autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. Ion Stan, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Ploiesti, considera ca problema este mult mai complicata decat o descrie acest ordin.
„Daca cineva vrea sa-si monteze o centrala proprie trebuie sa astepte cel putin 75 de zile, atat cat dureaza obtinerea tuturor avizelor: de la adunarea generala a locatarilor, avizul vecinilor, Dalkia, si mai nou, Primaria Ploiesti. Pe urma, problema se complica iarna, cand este agent termic in tevi si cand asociatiile nu stiu ce cota sa aplice pentru debransati, pentru partea comuna.
Deocamdata nu sunt probleme, dar la iarna, sigur vor fi multi nemultumiti. Totul ar fi rezolvat mult mai usor in momentul aparitiei si altui operator care sa furnizeze energie termica in sistem de cogenerare”, e de parere Stan.
Potrivit legii, cei care vor hotari de acum inainte sa renunte la serviciile Dalkia vor fi obligati sa asigure incalzirea spatiului cu o sursa alternativa si sa obtina o autorizatie de construire, in afara de acceptul vecinilor. „Nu ma poate opri nimeni, insa, sa-mi montez centrala, dar sa lasa caloriferele.
Cu ajutorul repartitoarelor de costuri, caloriferele raman reci si prin urmare, apar ca nedebransat”, a concluzionat Stan. Foarte curand, proprietarii de apartamente care doresc sa-si instaleze centrala termica proprie nu o mai pot face decat daca asa ceva mai exista in bloc sau daca mai conving si un alt vecin sa-si monteze centrala.
Aceasta i