» Companiile energetice vor fi obligate sa aloce trei miliarde de euro modernizarii retelelor de distributie.
» Din listarea la bursa a societatilor energetice statul spera sa obtina 1,2-1,5 miliarde de euro.
Singura sansa ca sistemul energetic romanesc sa obtina fondurile necesare modernizarii si alinierii la standardele de mediu ramane continuarea procesului de privatizare. Tocmai de aceea, atragerea unor investitori privati puternici din punct de vedere financiar si cu o mare experienta in domeniu este prioritatea numarul unu a Ministerului Economiei si Finantelor in acest moment, a declarat ministrul de resort, Varujan Vosganian.
"Fara implicarea sectorului privat, domeniul energetic nu poate fi dezvoltat si adaptat cerintelor europene", a spus ministrul. Acesta a anuntat ca exista investitii pe care ministerul doreste sa le faca si care nu se pot realiza fara implicarea sectorului privat, cum se intampla in cazul reactoarelor trei si patru de la Cernavoda, prin constructia carora capacitatea actuala de productie a Nuclearelectrica se va mari de patru ori, iar participatia pentru cele doua noi reactoare va fi in majoritate privata. De asemenea, cele trei complexuri energetice se afla in pericol de a fi inchise pana in 2010, in cazul in care nu se asigura investitii de unu-doua miliarde de euro. Investitii din domeniul privat se vor realiza si pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, avand in vedere ca tara noastra este extrem de atractiva din acest punct de vedere, deoarece are un potential foarte bun.
Modernizarea distributiei
Pentru acest an, programul de mentenanta si investitii pe care firmele prezente pe piata de distributie a energiei il vor realiza se ridica la 600 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului MEF va pune la punct un program de dezvoltare a retelelor de distributie intins pana in 2012, care