Capitalizarea bursei RASDAQ, noul El Dorado al investitiilor pe piata de capital, a ajuns la circa 6,2 miliarde de euro, nivel aproape dublu fata de sfarsitul lui 2006.
Indicele RASDAQ-C, care urmareste toate companiile listate pe Rasdaq, a castigat aproape 80% de la inceputul anului. Cresterea spectaculoasa a RASDAQ s-a datorat interesului tot mai ridicat al investitorilor romani si straini pentru companiile mici, din domenii dinamice precum constructiile sau industria de echipamente, in conditiile lipsei de companii noi pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti.
Companii deja bine cunoscute, cum ar fi Dafora, Condmag sau Albalact, au deschis inca de anul trecut drumul investitorilor straini catre bursa RASDAQ, fondurile straine indreptandu-si treptat atentia si catre alte societati, cum ar fi Armax Gaz, Artego, Imotrust sau Prebet. In acest moment, multe dintre fondurile straine active pe piata romaneasca au in portofolii titluri listate pe RASDAQ.
Si pe Bursa de Valori companiile mici au dat tonul cresterilor. Cresterea cu 16% a indicelui BET-C, care urmareste toate companiile listate la BVB, in comparatie cu un avans de doar 7% al indicelui BET, care urmareste cele mai importante zece companii, arata ca motorul cresterilor au fost companiile mici si medii.
Fenomenul a fost determinat si de plafonarea companiilor mari de pe Bursa, asa-zisele blue-chips, care au inregistrat cresteri sub media pietei anul trecut, dar si de scandalurile din jurul titlurilor SIF sau Petrom, factori care i-au determinat pe investitori sa caute oportunitati de investitii printre companiile mai mici de pe Bursa sau de pe RASDAQ.
"Cresterea agresiva a preturilor companiilor de pe RASDAQ arata ca investitorii acorda din ce in ce mai multa atentie unui univers care pana acum era evitat", sustin analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capi