In materie de lumini, obiectele opulente au apus, iar clasicul bec al lui Edison este ascuns in scafe sau dupa pereti falsi. Insa chiar daca obiectul luminii - becul - nu mai prezinta interes estetic, rezultatul - lumina - ramane in continuare o sursa de
Becurile, lampile sau veiozele nu mai sunt o simpla sursa de iluminat, ci un accesoriu care se preteaza personalitatii locuintei, o utilitate care intra in trenduri ce apar si disprar.
"Corpurile de iluminat au un rol foarte important. Ele pun in valoare mobilierul, astfel incat formele, texturile si culorile devin mult mai atractive. In plus, iluminatul poate face o camera sa para mai calda si primitoare in functie de ocazie. Aranjamentele de iluminat este bine sa fie flexibile: poti avea o lumina puternica atunci cand lucrezi sau una blanda in momentele de relaxare", spune Cristina Dumitru, director de marketing la IKEA, retailerul suedez de mobila intrat de curand pe piata locala. Lumina are insa regulile ei - candelabrele nu au ce cauta in apartamente, lumina puternica nu isi gaseste locul in dormitor, iar lumina slaba nu poate fi utilizata la birou.
"Un cumparator trebuie sa ia in considerare mai multe criterii in momentul alegerii unui sistem de iluminat. Conteaza dimensiunea spatiului in care doreste sa foloseasca corpurile de iluminat, cantitatea de lumina naturala din camera respectiva, culoarea mobilierului existent, precum si o serie de criterii de functionalitate legate de destinatia lui specifica, pentru citit, pentru sifonier sau aplica pentru tablou", adauga Dumitru.
Astfel, sistemele de iluminat pentru dormitor sunt mai discrete, in timp ce luminile in camerele de zi trebuie sa fie mai puternice. "In dormitor se merge din ce in ce mai mult pe iluminat indirect, neoane, nise ascune, care sa nu fie vizibile. Si scafele pe tavan, cu contur din rigips sunt potrivit