Liderul PD, Cristian Radulescu, a anuntat ieri ca motiunea de cenzura este gata si va fi depusa astazi in Parlament. In replica, premierul Tariceanu a declarat ca, prin acest comportament, PD demonstreaza ca este un partid de gherila, de clientela politica. "PD-ul nu face decat sa confirme vocatia de partid de gherila. Nu au o vocatie de partid de constructie. Au facut parte pana acum o luna jumatate din Guvern si nu au avut nicio problema, deci este un partid care cred ca, din ce in ce mai mult incepe sa-si arate adevarata fata - partid de clientela politica si partid de opozitie care nu este capabil sa gandeasca in termeni normali care sa vizeze o constructie si o strategie pe termen lung", a spus Tariceanu.
Potrivit articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Acest tip de motiune poate fi initiat de cel putin o patrime din numarul total al parlamentarilor, adica minimum 117 semnaturi, si se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Initiatorii demersului „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!”, PD si PNL, au impreuna 102 reprezentanti in Legislativ. Potrivit unor surse parlamentare, restul de semnaturi necesare pentru depunerea motiunii la Birourile Permanente ale celor doua Camere au fost obtinute de la parlamentarii independenti si de la deputatii minoritatilor nationale.
Potrivit liderului democratilor, Emil Boc, demersul are drept scop sa clarifice cine este la putere si cine este in opozitie. In opinia sa, primul care trebuie sa plece este primul-ministru. "Nu se poate sa fii cel mai acerb critic, sa sustii demiterea presedintelui, poporul sa-ti infirme propunerea si sa te prefaci ca nimic nu s-a intamplat”, a precizat Emil