30 la sută dintre liceenii din clasele a XII-a din Capitală nu s-au vaccinat împotriva hepatitei virale de tip B, au anunţat reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB). Elevii refuză să se prezinte la cabinetele din şcoli, cu toate că vaccinarea este gratuită şi nu durează decât câteva minute. Vaccinul antihepatic B se face în 3 etape, cei mai mulţi elevi efectuând primele două vaccinuri, dar „sărind” peste ultima injecţie. Medicii avertizează că, fără ultima doză din acest vaccin, riscă să se îmbolnăvească de hepatită. „Elevii spun că au două motive pentru care refuză vaccinarea: nu au timp să vină la cabinetul şcolar, fiind preocupaţi de pregătirea pentru bacalaureat, sau pur şi simplu le este frică de injecţie”, a declarat dr. Laurenţia Velea, coordonatorul biroului de supraveghere a bolilor transmisibile din cadrul ASPMB. Medicul a mai spus că, cel mai frecvent, hepatita B se transmite pe cale sexuală, prin contact neprotejat, sau prin folosirea aceluiaşi ac, în cazul consumatorilor de droguri injectabile.
Directorul autorităţii, prof. dr. Adrian Neacşu, a adăugat că refuzul elevilor de a se vaccina constituie „o problemă a reţelei de medicină şcolară şi probabil că este nevoie de o campanie mai intensă de explicare a riscurilor în cazul în care nu se fac aceste vaccinuri”.
Toate cele 3 doze de vaccin antihepatic B au costat peste 100 lei noi pentru fiecare elev, fondurile provenind din bugetul Ministerului Sănătăţii. În Bucureşti, sunt aproximativ 20.000 de liceeni de clasa a XII-a care ar trebui să fie vaccinaţi împotriva hepatitei B. (L.S.)
30 la sută dintre liceenii din clasele a XII-a din Capitală nu s-au vaccinat împotriva hepatitei virale de tip B, au anunţat reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB). Elevii refuză să se prezinte la cabinetele din şcoli, cu toate