Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, intentioneaza sa interzica adaosul de zahar in procesul de productie a vinului, transformand astfel o traditie foarte veche, raspandita in Europa de Nord si de Est, intr-o ilegalitate, transmite Reuters. La nivelul multor tari europene unde se inregistreaza temperaturi mai scazute, precum Austria, Germania si unele regiuni din Franta, cresterea gradului de alcoolizare a vinurilor produse local prin adaos de zahar obtinut din sfecla sau trestie a capatat statutul de traditie, dupa utilizarea acestei proceduri timp de mai multe sute de ani.
In cadrul unui program ambitios de reformare a sectorului de vin, comisarul european pentru Agricultura vrea sa ii oblige pe producatorii adepti ai zaharului sa utilizeze in schimb suc de struguri nefermentat, procedura care ar contribui in acelasi timp la epuizarea surplusului de vin din Uniunea Europeana si alinierea productiei la nivelul cererii. "Nu are sens sa adaugam zahar in procesul de productie a vinului, cata vreme exista un surplus de substante specifice. De asemenea, toti furnizorii se vor afla pe picior de egalitate, desi procesul de productie se va scumpi putin", a declarat un oficial al Comisiei Europene.
Costurile determinate de imbogatirea vinului cu zahar reprezinta circa o treime din costurile aferente utilizarii mustului concentrat de struguri, fiind o metoda raspandita de productie a vinului intr-o zona extinsa din Europa Centrala, de Nord si de Est, in tari precum Austria, Marea Britanie, Germania, Luxemburg si mai multe state care au apartinut blocului comunist si au aderat la Uniunea Europeana in 2004, precum Ungaria. Chiar si Franta, cel mai mare producator mondial de vin, adauga zahar in procesul de productie a vinului in unele regiuni din nordul tarii. Procesul de imbogatire a vinului cu zahar este cunscut in Franta sub denumirea de