La Cărlogani, in judeţul Olt, căluşarilor li s-au adus forţe proaspete. Căminul Cultural se ocupă de tot: face costume, instruieşte copii şi ii duce la festival.
â¢lie Martin, căluşarul devenit mitologie - La Coloneşti, acelaşi judeţ, căluşarii sunt stimulaţi de legenda inaintaşului lor, Ilie Martin. Şi aici se fac antrenamente pentru festival.
Hopa-sus, pe scenă!Â
Vine presa/ bine-mi pare!/ noi vom face/ hora mare! Suferim de o molimă moştenită de la cei 50 de ani de comunism: ne place să ne dăm in spectacol. In faţa naţiunii, nu aşa oricum. "Vai! Vine de la Bucureşti!" "Cine?" "Nu contează! Noi să fim sănătoşi. Şi să le arătăm ce ne-a-nvăţat Căminul Cultural şi domn primarâ¦"
In Duminica Rusaliilor am ajuns şi in satul Cărlogani, din nordul judeţului Olt. Fără să anunţăm, fără să se ştie de venirea noastră. Am văzut Căluşul in curţile sătenilor, aşa cum se face el cănd nu se ştie că "vine cineva de la Bucureşti!". Dar tot a fost o problemă, pentru că acolo, la Cărlogani, am dat peste un hibrid căt se poate de autohton şi de contemporan: ceata satului a suferit "imbunătăţiri" in ultimele trei luni, ca să dea bine de Rusalii. Şi, mai ales, la marele şi deja celebrul festival al Căluşului de la Caracal, care are loc in fiecare an, in duminica imediat următoare. Adică atunci cănd, in mod tradiţional, se-ncheie perioada Căluşului.
CINEVA TOT VINE⦠N-am avut noi norocul ăla chior să găsim autenticitatea la ea acasă. Pentru că se anunţase altcineva "de la Bucureşti!" inaintea noastră. Şi pentru că e musai să dea bine la festival! Aşa că ceata s-a reorganizat in funcţie de "necesităţi", şi noi am văzut duminică ceva cu totul şi cu totul specific romănesc: un amestec de tradiţie cu pregătiri de festival. O parte din ceată era formată din vechii căluşari, deprinşi cu mersul prin sat, iar altă parte, din copii, pregătită d