Expertii romani in politici europene reuniti in reteaua Team Europe au dezbatut la Cluj aspecte ale politicii regionale europene. Seminarul a cautat raspuns la intrebari legate de politica regionala, stadiul regionalizarii si descentralizarii la nivelul statelor membre, stadiul pregatirii Romaniei pentru absorbtia fondurilor structurale si impactul acestora.
Care ar trebui sa fie politica de dezvoltare a Romaniei?. In ce masura suntem pregatiti sa absorbim fondurile europene? Sunt doar cateva din intrebarile la care au incercat sa raspunda reprezentantii autoritatilor europene dar si membrii mass-media din Cluj.
Anasstasios Bougas, director general al CE
Rezultatele obtinute de Romania de cand a devenit membru al Uniunii Europene sunt excelente, considera Anasstasios Bougas, director general al Comisei Europene.
“Nu doresc sa compar reultateleRomaniei si cele ale Bulgariei deoarece acest lucruu ar insemna sa avem in vedere chestiuni ce tin de termene si de calitatea programelor. Va pot insa garanta ca programele si tot ceea ce s-a obtinut in Romania, reprezinta niste rezultate excelente, nu numai comparate cu Bulgara ci si cu celalte state membere ale UE”, a spus Anasstasios Bougas.
Responsabilii europeni au dat asigurari ca tensiunile de pe scena politica romaneasca nu vor afecta raporturile cu Uniunea Europeana. Seful delegatiei comisiei europene in Romania a calificat situatia politica a romaniei drept una normala pentru o democratie
“In toate tarile din regiune aflate in tranzitie exista suisuri si coborasuri in viata politica. Situatia ar trebui vazuta ca un proces de trecere de la communism la structurile democratice ale uniunii europene”, a spus Donato Chiarini, seful reprezentantei CE in Romania.
La randul sau Ministrul Dezvoltarii Laszlo Borbely considera ca programul de finantare a regiu