Foto: Romania Libera
Cele trei complexuri energetice se afla in pericol de a fi inchise pana in 2010, in cazul in care nu se asigura investitii de unu-doua miliarde de euro. Investitii din domeniul privat se vor realiza si pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, avand in vedere ca tara noastra este extrem de atractiva din acest punct de vedere, deoarece are un potential foarte bun.
Modernizarea distributiei
Pentru acest an, programul de mentenanta si investitii pe care firmele prezente pe piata de distributie a energiei il vor realiza se ridica la 600 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului MEF va pune la punct un program de dezvoltare a retelelor de distributie intins pana in 2012, care prevede investitii cuprinse intre 2,5 si 3 miliarde de euro.
"Suntem in discutii avansate si pentru privatizarea unor termocentrale din portofoliul Termoelectrica, cum ar fi Braila, Doicesti sau Borzesti, precum si pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, proces care trebuie incheiat pana la sfarsitul lunii iunie", a mai precizat ministrul.
In ceea ce priveste privatizarea ultimelor trei filiale Electrica, procesul va continua dupa separarea distributiei de furnizare, operatiune impusa societatilor energetice de Comisia Europeana. In acest fel, privatizarea lor se va face diferit fata de privatizarile anterioare, avand in vedere ca se vor vinde cate doua societati la fiecare filiala.
In vizor, pietele externe
Unele companii din sectorul energetic romanesc, cum este cazul Transgaz, Transelectrica si chiar al Romgaz, ar trebui sa se orienteze si spre alte piete decat cea interna, a fost de parere Varujan Vosganian.
"In cadrul intalnirilor pe care le-am avut cu ministrii omologi din alte state europene, am discutat posibilitatea de participare a Romaniei ca investitor pe alte piete", a spu