La limita. Imprumuturile pe "stil vechi", avantajoase pentru cei cu venituri mici, au zilele numarate
Arpad Dobre
Mult asteptata relaxare a creditelor nu-i va avantaja pe cei cu venituri mici deoarece acestia vor obtine imprumuturi mai reduse ca valoare. Luarea in calcul a cheltuielilor de subzistenta va scadea si mai mult salariul net din care se vor plati ratele. Solutia? Luati-va cat mai repede un credit nerelaxat.
Inca accesibil
In prezent, dintre bancile existente in Romania, doar doua ofera credite relaxate: Alpha Bank si BRD Societe Generale (de la 1 iunie 2007). De la celelalte (BCR, Bancpost, Raiffeisen, Banca Transilvania etc.) inca mai puteti obtine imprumuturi cu un grad de indatorare mai mic, dar de valoare mai mare. Concret, la un salariu net de 1.000 de lei (salariul mediu net pe economie in prezent), rata poate fi de 350 de lei/luna si corespunde unui credit de aproximativ 16.500 de lei (echivalentul a circa 5.000 de euro) pe cinci ani.
Relaxat, dar redus
Avantajele creditelor relaxate sunt, cel putin teoretic, certe: gradul de indatorare poate urca la 70% din venituri, iar avansul la creditele imobiliare scade la 15% (25% in prezent) si chiar 0% din imprumut, in anumite conditii. Dezavantajul principal, cel putin pentru cei cu venituri mici, il reprezinta scaderea din venitul net lunar a cheltuielilor de subzistenta, de circa 250 de lei (aproximativ 72 de euro) de persoana. Dintr-un salariu de 1.000 de lei mai raman 750 de lei, iar la un grad de indatorare de pana la 50% (care va fi, se pare, uzual pentru cei cu venituri mici), rata va fi de cel mult 325 de lei, pentru un imprumut de maximum 15.000 de lei (circa 4.500 de euro). Problema se complica in momentul in care venitul de 1.000 de lei e obtinut de o familie cu minimum doi membri. Din venit se scad 500 de lei, iar din ce ramane se mai poate plati o rata