Un imobil de birouri de tip high-rise are doua mari avantaje. Primul este ca pune la dispozitie o suprafata inchiriabila mai mare, iar al doilea este ca toata lumea se va uita la el. Dar cat de profitabil este sa construiesti un zgarie-nori, sa te dezvolt
Piata locala a inceput sa prinda gustul cladirilor inalte. Fie ca este vorba despre Cefin Tower, dezvoltat de italienii de la Cefin Real Estate, care va ajunge pana la 125 de metri sau de Ana Tower, construit de omul de afaceri Gheorghe Copos, 117 metri, constructia pe inaltime este determinata si de lipsa terenului construibil, dar si de dorinta unor investitori de a-si crea imagine.
Construitul pe verticala este insa costisitor, desi reuseste sa scada in pretul final influenta costului terenului in pretul de catalog. Imobilele comerciale de tip high rise, cu inaltimi din ce in ce mai mari, sunt la moda. Avantajele lor sunt multiple. Ele ofera un efect minim al pretului terenului in costul final, aduc un considerabil beneficiu de imagine dezvoltatorului si, de ce nu, contribuie la formarea noului peisaj urbanistic din Bucuresti.
"In Romania cladirile cu peste 10 etaje sunt considerate ca fiind inalte. Poate si pentru ca, din punct de vedere arhitectural sau al sigurantei la foc, o constructie de pana la 28 de metri inaltime este considerata "normala", intre 28 si 45 de metri este inalta, iar peste 45 de metri sunt constructii foarte inalte", a explicat Dragos Marcu, director general al firmei de inginerie de structuri de rezistenta Popp & Asociatii.
"Desi niciunul dintre dezvoltatori nu a spus-o in mod implicit, cred ca in constructia cladirilor inalte este vorba, intr-o oarecare masura, si de mandrie", spune Calin Negoescu, director tehnic al firmei de arhitectura Westfourth.
Ca dovada ca cererea de pe piata este cat se poate de dinamica, Cefin Tower, care pornise cu un bu