Oltchim Ramnicu Valcea vrea sa cumpere integral Arpechim Pitesti nu doar partea de petrochimie, compania fiind dispusa sa plateasca valoarea de piata a rafinariei, a declarat intr-o conferinta Constantin Roibu, director general al combinatului valcean. Acesta nu a oferit informatii despre care este valoarea de piata a rafinariei si care ar fi provenienta fondurilor pentru achizitie. Recent, managerul Oltchim a declarat pentru ziarul nostru ca este dispus sa mearga pana la capat cu achizitia Arpechim, care "este cu atat mai necesara in situatia actuala".
Din spusele lui Roibu, reprezentantii Oltchim au avut mai multe runde de discutii cu conducerea Petrom pe tema preluarii Arpechim, iar negocierile vor continua la 7 iunie.
"Decizia de inchidere Arpechim se bazeaza pe probleme economice, nu de mediu"
Seful Oltchim apreciaza ca decizia autoritatilor de mediu privind unitatea de rafinare din judetul Arges se bazeaza pe "probleme economice, nu de mediu". In Romania sunt probleme de mediu mai mari decat la Arpechim, unde investitia asumata si nerealizata se ridica la 400.000 - 500.000 de euro, a spus Roibu, citat de Mediafax.
El a explicat ca unele materii prime utilizate de Oltchim pot fi furnizate in prezent doar de catre Arpechim, intrucat transportul lor din alte locatii este dificil sau chiar imposibil. "Problema cu inchiderea Arpechim nu este a costurilor, pentru ca noi cumparam de la rafinarie la pretul pietei europene. Sunt materii prime care nu pot fi aduse decat printr-un anumit sistem de transport", a spus Roibu.
Conform acestuia, inchiderea Arpechim ar aduce Oltchim pierderi in valoare de 30 de milioane de euro pe luna. Presedintele Consiliului de Administratie al combinatului a mai spus ca peste jumatate dintre angajatii firmei ar fi afectati de sistarea activitatii Arpechim.
Ieri, Oltchim a devenit membru d