Pe fumatori ii asteapta vremuri grele. De la 1 iulie 2008 fumatul va fi interzis in spatiile publice, in localuri si chiar si la locul de munca. Fumatorii blameaza aceasta noua prevedere legala si putini sunt cei care cred ca este un lucru bun.
Azi e „Ziua fara fumat”, ziua in care mai multe organizatii se implica in actiuni pentru a face cunoscute efectele negative pe care fumatul le poate avea asupra sanatatii. Anul trecut erau inregistrati 130 de sibieni care s-au imbolnavit de cancer bronhopulmonar
In ultimele luni, Oficiul pentru Protectia Conumatorului a fost una dintre institutiile care s-a ocupat foarte atent de acest subiect. In localurile publice, legea 349 din 2002 prevede ca este obligatoriu sa fie amenajate spatii delimitate pentru fumatori si nefumatori. Cele in care se fumeaza trebuie sa fie foarte bine aerisite si ventilate.
Pentru a ajunge cat de cat in legalitate inspectorii OPC au fost nevoiti sa faca nenumarate mustrari, sa amendeze sau chiar sa inchida temporar unele localuri ale caror patroni refuzau constant sa se supuna legii. In final, acestia au inteles si s-au conformat, dar nu sunt deloc multumiti de acest lucru.
Spatiile alocate clientilor nefumatori sunt vesnic libere, iar la fumatori lumea se inghesuie. Poftele fumatorile vor fi potolite de catre inspectorii OPC, care vor apela si ei la ajutorul jandarmilor. Numarul romanilor de peste 35 de ani care mor in fiecare an din cauza fumatului este in crestere.
Potrivit unui studiu facut de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti un sfert dintre barbati si 5 la suta dintre femeile de peste 35 de ani la noi din tara de mor in fiecare an din cauza tutunului.
Noua prevedere legala, cea care interzice fumatul in spatiile publice din iulie 2008 ii nemultumeste pe fumatori. La polul opus sunt cei care nu fum