Parcurile industriale, investitii de cateva sute de milioane de euro, sunt de obicei construite din fonduri publice si sunt in proprietatea autoritatilor locale. Insa ritmul greoi de dezvoltare a proiectelor cu bani de la stat a permis dezvoltarea unei ni
Companiile private care administreaza parcuri industriale prefera de cele mai multe ori sa construiasca in regim propriu niste facilitati de productie si ulterior sa le inchirieze, deoarece in acest caz veniturile obtinute din chirie sunt substantial mai mari si pot ajunge pana la 5 euro pentru un metru patrat de hala, pe luna. Astfel, castigurile sunt foarte mari avand in vedere ca pretul de concesionare vehiculat este de aproximativ 3 euro pentru un metru patrat de teren, pe an. "Chiar daca majoritatea firmelor care vin la noi vor sa concesioneze terenul si sa investeasca ei in facilitatile de productie, pentru noi ar fi mult mai avantajos sa inchiriem halele noastre de productie. In acest caz am reusi sa ne recuperam investitia intr-un timp mult mai scurt", a declarat Adriana Cristea, manager general Arc Parc Industrial Dej, companie care administreaza Parcul Industrial Dej.
Adriana Cristea a mai spus ca proiectul a fost demarat in urma cu cinci ani, iar investitia initiala in terenuri a fost din resurse proprii.
"Proiectul a fost o provocare pentru mine, deoarece eram constienta ca va fi o investitie cu bataie lunga. Eu aveam deja cateva terenuri in zona in care este acum localizat Parcul Industrial si nu am facut altceva decat sa tot negociez cu oamenii care aveau pamanturi in zona si sa ii conving sa-l vanda", afirma Adriana Cristea.
Ea a mai precizat ca pretul terenului a crescut de cateva ori din momentul in care a facut prima achizitie si pana la ultima.
Conducerea companiei care administreaza Parcul Industrial Dej estimeaza ca investitiile in infrastructura din