» Pana la sfarsitul anului 2009, crescatorii de vaci trebuie sa isi modernizeze fermele sau sa traga oblonul.
» Pentru fermele de subzistenta, taranii vor putea accesa fonduri nerambursabile de 1.500 de euro pe an.
» Investitiile necesare realizarii unei ferme medii care sa respecte conditiile UE se ridica la 100.000 de euro.
Integrarea in UE aduce si pentru fermierii romani schimbari majore. Obiceiurile vechi, mostenite din generatie in generatie, trebuie sa se mai schimbe, pe ici-pe colo, pentru a fi in ton cu noile norme europene.
Asomarea animalelor, schimbarea modului de a mulge vacile sau asocierea producatorilor individuali pentru a putea sa-si comercializeze industrial produsele sunt numai cateva dintre cerintele pe care taranii nostri trebuie sa le respecte. Imaginile idilice cu taranii mulgand vacile vor ramane in curand amintiri in cartile de istorie, pentru ca si crescatorii nostri de animale vor trebui sa adopte stilul european: utilizarea mulgatoarelor.
Lapte curat pana in 2009
Pentru a indeplini cerintele UE privind imbunatatirea calitatii laptelui, producatorilor romani li s-a acordat o perioada de gratie de aproximativ trei ani, termenul-limita fiind data de 31 decembrie 2009. Pana atunci, fie ca detin o singura vaca sau 50 de vaci, producatorii de lapte vor trebui sa faca investitii in marirea si amenajarea grajdurilor, in masini speciale de muls, dar si in sisteme speciale de racire. Proprietarul unui animal va avea de ales intre a-si opri livrarea fata de consumatori si a-si dezvolta microferme, prin accesarea anumitor fonduri comunitare. Potrivit presedintelui Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, pentru fermele de subzistenta exista posibilitatea de accesare a acestor fonduri – 1.500 de euro/an – pentru o perioada de trei sau patru ani, prin asa-numita