Sistemul anti-grindina, sistem pilot in judetul Prahova, a salvat anul trecut culturi viticole si fructifere in valaore de 375 de miliarde de lei vechi.
In prezent, sistemul are sase locatii de lansare a rachetelor anti-grindina (Boldesti, Mehedinta, Tataru, Tohani, Ceptura si Valea Calugareasca) iar alte cinci locatii (dintre care trei in Prahova) vor fi date in folosinta pe parcursul acestui an. In final, costurile intregului sistem vor fi de 20 de ori mai mici decat pagubele evitate.
In acest an, la directivele primite de la Ministerul Agriculturii, sistemul anti-grindina din Prahova va fi aprovizionat cu rachete si va functiona incepand de saptamana viitoare.
Unitatea Pilot de combatere a caderilor de grindina si de stimulare a precipitatiilor Prahova functioneaza de 4 ani. Anul trecut, prin lansarea de rachete antigrindina din cele sase locatii au fost evitate distrugeri ale culturilor viticole si fructifere de 375 de miliarde de lei vechi, sistemul dovedindu-si pe deplin utilitatea.
Raportul costuri - pierderi evitate a fost, in 2006, de 1 la 15 - s-au cheltuit 23 de miliarde de lei vechi si au fost evitate pierderi de 375 de miliarde de lei vechi, dupa cum precizeaza Aurel Anghel, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Prahova.
Lansarile de rachete din cele 6 locatii sunt coordonate de Unitatea Pilot de combatere a caderilor de grindina si de stimulare a precipitatiilor Prahova, centru informat in timp real de Agentia Nationala de Meteorologie si Hidrologie in ceea ce priveste norii periculosi, care pot provoca aceste caderi de grindina.
Fizicianul Mihai Ionescu, consilier la Unitatea Pilot sustine ca rachetele descarca in jumatatea inferioara a norului periculos particule care practic aduna apa si formeaza grindina, care in momentul in care ajunge in stratul inferior se topeste