Colectia Rasul lumii a Editurii Humanitas a implinit doi ani, vreme in care au aparut 24 de titluri, practic unul pe luna. Cateva dintre primele titluri au fost prezentate in Ziarul de Duminica. De aceasta data ne vom ocupa de colectie in ansamblu si de ultimele (numeroase) aparitii.
Sa incepem cu inceputul. Este o colectie care si-a propus sa-i faca pe cititori sa surada si apoi sa rada in hohote, sa redeschida gustul pentru glume si farse. E coordonata de Radu Paraschivescu, el insusi un scriitor cu umor, nu o data dovedit. Intre titlurile publicate in cei doi ani s-au numarat cel putin sase bestselleruri. Ghidul nesimtitului de Radu Paraschivescu a fost cartea de top a verii anului 2006. Traducerile au fost semnate de nume cu prestigiu, inca un semn al seriozitatii cu care coordonatorul colectiei stie sa se preocupe de rasul lumii.
Radu Paraschivescu - Fie-ne tranzitia usoara. Perle romanesti. Asa cum copiii spun lucruri trasnite, adultii - indeosebi cei deveniti persoane publice - scot pe gura perle. Citindu-le, pana si ursuzii vehementi isi vor ingadui concesia rasului. Cartea e o antologie de umor involuntar, insa are la final un capitol rezervat vorbelor de duh autentice. "Destinul meu a fost marcat de soarta", filozofeaza Dan Iosif. "Rog poporul roman sa stea cu mainile si picioarele departate, ca sa-l patrund cu energia mea", invita Constantin Mudava. "Exista aici, in aceasta sala, tineri care au murit in revolutia din decembrie 1989", descopera Viorel Catarama. "Omar Hayssam a fost dat afara din partid chiar daca n-a fost membru", explica Adrian Nastase.
Peter Mayle - La vanatoare de Cezanne. Un Cezanne pentru care mai multi insi cu dare de mana sunt gata sa faca risipa de vopsea si moarte de om. Un thriller comic in care personajele naveteaza din redactia unei reviste pentru snobimea bogata in tihna parfumata din Provenc