Spectrul rusesc continua sa ne ameninte, chiar daca a trecut ceva timp de la retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei. De data aceasta nu mai este vorba despre vreo admonestare venita din partea oficialilor Moscovei, mereu deranjati de orice privire pe care o aruncam spre vest, ci de efectele perverse ale jafului la care ne-a supus regimul bolsevic.
Potrivit unor documente oficiale aflate in posesia Ministerului Economiei, dar care nu au fost date publicitatii, Romania mai poate asigura uraniu din rezerve proprii pentru functionarea Centralei Nucleare de la Cernavoda pentru inca cel mult 10 ani.
Guvernantii au inceput deja prospectarea pietelor externe, in cautarea unor alte surse de metal radioactiv, dar situatia este destul de complicata, tinand cont de faptul ca acest minereu este foarte rar, iar tendintele actuale arata o revigorare a interesului marilor puteri pentru energia nucleara.
Altfel spus, toate rezervele de uraniu sunt deja „amanetate”, cateva zeci de centrale nucleare urmand sa fie ridicate in urmatorii ani, peste tot in lume. Romania nu s-ar fi confruntat cu aceasta criza daca ar fi fost singura beneficiara a zacamintelor de uraniu pe care le detine.
A fost nevoie de "ajutorul” Rusiei bolsevice pentru a ne scapa de aceasta „grija”, sovieticii intretinand, practic, Razboiul Rece cu uraniu romanesc. Potrivit unor estimari, intre 1950 si 1960, rusi au furat din Romania (oficial, in contul unor datorii de razboi), peste 300.000 de tone de uraniu.
Tinand cont de faptul ca un reactor de la CNE Cernavoda are nevoie de 100 de tone de uraniu pe an si in conditiile in care toate cele cinci unitati ar fi functionat simultan, minereul furat de rusi ar fi acoperit necesarul nuclear al Romaniei pentru 600 de ani.
N