Presiuni din Casa Alba
In 2005, primul an de la infiintare, Colegiul Juristilor Prahova a semnat contracte de reprezentare in instanta cu 33 din cele 104 consilii locale ale judetului. “Colegiul s-a constituit prin hotarare judecatoreasca si are ca scop apararea autoritatilor locale si a altor persoane juridice in instanta.
La inceput lucrurile au mers foarte bine, pana cand a intervenit prefectul judetului, Corneliu Popescu”, sustine presedintele colegiului, Bogdan Dumitru. Acesta il acuza pe reprezentantul guvernului in teritoriu ca a trimis adrese primariilor aflate sub contract pentru a renunta la serviciile juristilor, contestand legitimitatea colegiului.
“La inceput au fost adrese in care primarii erau somati sa rezilieze contractele, iar acum presiunile s-au mutat asupra secretarilor, carora li se cere respectarea legii. Care lege ne intrebam noi, atat timp cat Curtea de Apel Ploiesti ne-a recunoscut dreptul de a apara administratiile locale? Este o dovada clara de abuz in serviciu", acuza Dumitru.
Acesta sustine Prefectura Prahova a recurs la aceste presiuni in favoarea a doi fosti juristi ai institutiei, care au preluat, pe bani mai multi, atributiile colegiului. “Este vorba de Gina Isaiu si Marian Nastase, fosti juristi ai prefecturii, acum avocati, care percep onorarii duble si chiar triple fata de noi”, spune presedintele colegiului.
Pro si contra
In ultimul an, 11 dintre cele cele 33 de primarii au dispus incetarea unilaterala a relatiilor contractuale cu Colegiul Juristilor Prahova. Ultimul edil care a renuntat la serviciile colegiului este Ion Safta, primarul comunei Iordachianu, care l-a angajat pe avocatul Marian Nastase, fostul jurist al prefecturii.
“Am desfacut contractul cu colegiul juristilor pentru ca am un proces unde doar un avocat ma poate ajuta. Am apelat la serviciile domnului Nast