Ce faci cand esti director executiv la un gigant din industria luxului, te simti oarecum obosit de hiper-competitivitatea corporatista si implinesti 40 de ani? Daca te numesti Philippe Charriol (foto), realizezi ca sonoritatea unui nume de familie francez ii poate garanta transformarea in brand de lux, asa ca renunti la scaunul pe care oricum il vaneaza lupii tineri si iti inregistrezi imediat propria marca - Charriol.
In urma cu 24 de ani, cand industria orologera nu se imbarcase inca in revenirea spectaculoasa de pe urma atacului cu quartz al japonezilor, Philippe Charriol a mizat tocmai pe ceasuri si pe sloganul "L'art de vivre la difference". Asa ca a parasit Cartier si a lansat Charriol. Brandul are mai multe elemente care il diferentiaza de celelalte: bratarile ceasurilor si colectia de bijuterii au marsat inca de la infiintare pe motivul "cablului" (o impletire de fire din material pretios utilizata in vechime de un trib celtic), iar Charriol marturiseste ca incearca mereu sa lanseze modele deosebite de ceea ce mai exista pe piata. Un bun exemplu ar fi Ironwatch, un ceas cu o forma cel putin originala, pentru care Philippe Charriol s-a inspirat din crosele de golf, sport pe care firma il sprijina, alaturi de polo si de cursele de masini. De altfel, proprietarul companiei participa el insusi la curse, intr-un Corvette: este campion GT3 Franta si a "alergat" si la cursa FIA GT din Bucuresti.
Charriol a avut si o strategie de marketing diferita de celelalte branduri de ceasuri, avand in vedere ca fondatorul a prevazut potentialul pietei asiatice pentru produse de lux europene inca din anii '80, astfel incat acum, cand pentru majoritatea orologerilor goana pentru Asia de-abia a inceput, firma franceza are deja o prezenta semnificativa in zona.
Tot Charriol s-a numarat printre primii care au combinat otelul si diamantele pe ceasuri, in anii de inc