Fondul Monetar International are o pozitie mai relaxata decat Banca Nationala a Romanei asupra aprecierii leului, insa institutia financiara se mentine sceptica asupra inflatiei, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Reuters, preluata de Mediafax.
"Ei (FMI - n.r.) sunt mai relaxati decat mine in privinta aprecierii monedei. Prognoza institutiei financiare pentru inflatie nu este insa la fel de optimista ca a noastra", a declarat Isarescu.
Ingrijorarea Fondului Monetar International, dar si a Bancii Nationale a Romaniei, este determinata de luarea in considerare a unor efecte intarziate ale masurilor fiscale si ale majorarilor salariale.
Cotatia leului a urcat la cel mai inalt nivel din ultimii patru ani si jumatate in raport cu euro in cursul lunii mai, apreciere favorizata de reducerea dobanzii de referinta la 7,25% si de aderarea recenta a Romaniei la Uniunea Europeana. In luna martie, FMI a apreciat ca ingrijorarile BNR privind aprecierea ulterioara a leului sunt justificate, insa banca centrala trebuie sa aiba grija sa nu se opuna unui trend.
BNR vrea sa mentina un nivel al inflatiei sub 5% in urmatorii cinci ani, astfel incat Romania sa indeplineasca, pana in 2014, criteriile de adoptare a monedei euro. In urma cu cateva zile, institutia financiara a atras atentia asupra faptului ca avansul economic rapid risca sa exercite presiuni asupra inflatiei, sustinand ca nivelul actual al ratei dobanzii de referinta, de 7,25%, este prea scazut pentru a impiedica cresterea preturilor. In ceea ce priveste deficitul comercial ridicat al Romaniei, Isarescu asociaza evolutia acestui indicator cu avansul economic rapid, cu nivelul ridicat al investitiilor straine directe, corelate cu dezvoltarea economiei.
Fondul Monetar International are o pozitie mai relaxata decat Banca Nationala a Romanei asupra aprecierii leului, i