Funcţionarii publici sunt extrem de nemulţumiţi de legislaţia autohtonă, care nu le permite să-şi găsească al doilea job decât în domeniul didactic. Situaţia a fost prezentată şi de Organizaţia Transparency International, care consideră că legea este prea strictă cu aceştia.
Să devină parlamentar este visul oricărui funcţionar public dornic să se îmbogăţească. Între cele două categorii, legea a introdus o serie de diferenţe care îi avantajează pe parlamentari. Discrepanţele au fost reliefate,
într-un raport global al corupţiei, de Organizaţia Transparency International, săptămâna trecută. Specialiştii de aici au scos în evidenţă că, în realitate, legea le oferă parlamentarilor mai multe variante de a face bani.
Nemulţumiţi, funcţionarii publici se consideră categoria socială defavorizată, deoarece, în opinia lor, le-a fost suprimat dreptul la muncă, prin Legea nr. 161/2003. Ca să facă totul ca la carte şi să nu se trezească peste noapte sancţionaţi, funcţionarii publici pot să câştige un ban în plus numai dacă se apucă să predea. Aceştia mai au la dispoziţie şi posibilitatea de a munci la negru. Restul meseriilor sunt trecute la capitolul incompatibilităţi, iar funcţionarii publici nu pot decât să fie mulţumiţi cu salariul pe care îl primesc de la stat. Media acestuia se situează, în Bănie, la circa 600 de lei.
„Unde s-a pomenit în lumea asta să nu ne lase să muncim? Vrem să aducem acasă un ban cinstit şi ei ne refuză acest drept“, a declarat un funcţionar din Primăria Craiova. „Singurul avantaj pe care ni l-au acordat este prima de vacanţă. În rest, suntem uitaţi de guvernanţi. Atunci să nu se mai mire de ce unii dintre noi acceptă mici atenţii de la contribuabili“, a adăugat alt angajat al administraţiei locale.
„90% dintre funcţionari vor al doilea job“
Reprezentanţii sindicatelor sunt însă de părere că actul normat